Sun. May 19th, 2019

Algemene voorwaarden van BOARDROOM RENTAL POLICY | Virtual boardroom

Chamber Boardrooms bestaan beschikbaar aan gebruik bij huurbasis. Kameractiviteiten hebben voorrang op alle andere boekingen. Het behandeling van een kamers mag het gewoon werk van de kamermedewerkers niet hinderen. In alle promoties plus mededelingen met betrekking tot de vergadering / de evenement van uw bedrijf, mag de naam van een Brandon-kamer alleen als vergaderlocatie worden gedragen. Elk verzoek aan een Brandon-kamer door uw vergadering / evenement te ondersteunen, te promoten of bij sponsoren alsof goed erbij keuren, virtual boardroom dienen eerst belanden goedgekeurd door de Brandon-kamer. Elke promotie of verkoop van producten of services tijdens jouwe vergadering moet eerst worden goedgekeurd sinds de Brandon-kamer. Elke uitnodiging die werd gedaan voordat de nieuwsmedia ter dekking van uw vergadering / evenement in de Brandon-kamer moet aanvankelijk worden goedgekeurd door de Brandon-kamer.

board software

  • Bevestiging. Boekingen zijn niets bevestigd ofwel gegarandeerd tot een sinds de Ruimte ondertekende Boardroom-overeenkomst is ontvangen. U ontvangt een bevestiging voor uw boeking zodra de overeenkomst is ontvangen.
  • Beschikbaarheid. Boardroom-boekingen zijn beschikbaar voor de klanten op basisbeginsel van wie het eerst komt, de eerst maalt. Alle gasten moeten de kamer verlaten op alsof vóór het aangegeven eindtijd vermeld in het contract. Ruimte aan de directiekamer wordt enkel geboekt voordat de aangegeven tijden. Het Brandon Kamer van Koophandel behoudt zich het recht voor door de directiekamer te annuleren. In geval van annulering door een Kamer, word de kosten van het boeking niets in rekening gebracht. Een Kamer behoudt zich tevens het recht voor het verhuur met de bestuurskamer naar bizar goeddunken erbij weigeren.
  • Geldtransfer. Brandon-kamerleden die de directiekamer huren, beheersen gefactureerd belanden. Leden moeten een goede reputatie beschikken over bij een Kamer. Niet-leden moeten hen huur afrekenen voorafgaand betreffende, of bij de etmaal van hun boeking.
  • Annuleringsbeleid. Bij annulering tot 48 uur voordat het reserveren wordt 50% van het totale huursom in rekening gebracht. Bij annuleringen binnenin 24 uur na reservering wordt 100% van de totale huursom in rekening gebracht. De Kamer behoudt zich ook u recht voordat om een kamerhuur voor Chamber-evenementen bij annuleren.
  • Opstelling. De vergaderruimte op de bovenste verdieping is acceptabel voor 18 directiekamers. Het vergaderruimte beneden is acceptabel voor maximaal 10 boardroom-stijl. Tabellen mogen niet belanden verplaatst zonder voorafgaande toestemming. De organisatie die de kamer huurt, is verantwoordelijk aan het opzetten, opruimen en zorgen dat het pand goed wordt beveiligd indien de kamer niet open is. De kamer dienen in dezelfde staat worden achtergelaten indien waarin deze is gevonden.
  • Eten plus drinken. Koffie en thee zijn erbij koop (inclusief roerstokjes, room, suiker, koffiebekers). Andere benodigdheden zijn een verantwoordelijkheid betreffende de huurder (dwz borden, bestek, servetten, enz. ) De ruimte biedt genkel cateringdiensten, toch er kan een lijst met leden worden verstrekt. Let bij: voedsel plus benodigdheden deze zich in uw keuken bevinden, behoren zelfs de Brandon-kamer en bestaan niet beschikbaar voor gebruiken.
  • Toegang plus beveiliging. Dezelfde sleutel ben nodig door toegang bij krijgen zelfs 8: 30 of gelijk 17: 00 uur. Die sleutel moet uiterlijk door 17: 00 uur met het kantoor van de Kamer word opgehaald. Sleutels moeten het volgende etmaal naar het kantoor met de Kamer worden teruggestuurd (of tenzij anders overeengekomen. ) Als de sleutel verloren gaat, zal een huurder dezelfde verloren sleutelprijs van dollar 50 oplopen en kunnen de privileges voor verhuur van een kamer word ingetrokken. Bij gebruik betreffende het gebouw na 17. 00 uur is de van aanzienlijk belang datgene het gebouw te allen tijde veilig is. Een enige toegang na 17: 00 zou worden sinds de 11 th Street Building Entrance. Jij moet beslist begeleider bij de deur hebben terwijl de uitgang is ontgrendeld. Laat het deur betreffende de deur niet toegankelijk staan. Dit zou dit euvel moeten oplossen van personen die genkel deel uitmaken van het vergadering dat het gebouw binnenkomt.
  • De schoonmaken. Het huurder met de directiekamer gaat ermee akkoord alle verantwoordelijkheid op zich bij nemen voor de netheid van het directiekamer en deze terug te brengen naar de staat waarin deze zich bevindt: het afval moet worden weggegooid in de daarvoor bestemde pand, alle vuile vaat dienen worden schoongemaakt en de stoelen moeten op hun juiste gelegenheid worden teruggebracht rond het tafel van de directiekamer.
  • Aansprakelijkheid. Het is erg wel verstaan dat het Brandon Kamer van Koophandel op genkele enkele manier verantwoordelijk is voor persoonlijk letsel, schade aan eigendommen of verschillende aansprakelijkheden dat kunnen ontstaan tijdens u gebruik van hun faciliteit. Huurder gaan ermee akkoord de vrijwaring vrij bij geven en de Brandon Kamer met Koophandel en de verhuurder, de Brandon Kamer met Koophandel, aansprakelijk te houden voordat dergelijke schade.

De huurder gaat ermee akkoord allemaal aansprakelijkheid te aanvaarden voor de acties van bestaan / haar gasten. De huurder plus gasten werd gevraagd vanwege de eigendom van Brandon Chamber of Commerce te respecteren. Alle artikelen (voedselproducten, benodigdheden, incidentele effecten) die niet rechtstreeks door een huurder worden verstrekt, belanden geacht bij behoren zelfs Brandon Kamer van Koophandel en haar personeel plus zijn daarom niet toegankelijk voor huurder en gasten. Huurders zijn aansprakelijk aan eventuele beschadiging aan de faciliteiten plus / alsof inhoud plus inrichting. Allemaal schade dienen onmiddellijk betreffende de kamermedewerkers worden gemeld. Van Room Renters wordt verwacht dat zij alle reparaties en vervangingskosten betreffende eventuele achterstand aan een faciliteit eigenhandig en / of de inhoud daarvan dekken. Huurders zijn niet om items achter erbij laten in uw directiekamer, keuken of kelder. Alle items die niets behoren tot de Kamer van Koophandel moeten worden verwijderd uit het gebouw wanneer het huur ben voltooid. Een Kamer met Koophandel is niet aansprakelijk voor verloren of beschadigde items die achterblijven boven het gebouw van de Kamer. Schakel de lichten uit als u weggaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *